Korona-aika on pakottanut monet luopumaan kodin ulkopuolisista harrastuksista. Toisaalta kotonakin voi tehdä kaikenlaista kehittävää, jolle muuten ei tahdo löytyä arjesta aikaa – kuten esimerkiksi lukea ja opiskella.

Minulta kysytään usein kirjavinkkejä, mutta koska kirjastot ovat nyt kiinni, olen sen sijaan koonnut tähän postaukseen iloksenne viisi tällä hetkellä mielestäni parasta verkkokurssia itsensä kehittämiseen. Ne kaikki ovat suoritettavissa maksutta vähintään kuunteluversiona, osa jopa kokonaisuudessaan.

Learning How to Learn

Mitä: Tällä yhdellä kaikkein suosituimmista verkkokursseista opit, millaista on tehokas oppiminen. Suosiota luultavasti selittää, että kurssi on niin mainio yhdistelmä käytännön vinkkejä ja teoreettista taustoitusta. Sitä paitsi kurssilla opettava Barbara Oakley on todella hauska ja sympaattinen tyyppi. Kurssi on suunnattu aikuisille oppijoille ja siitä on oma versionsa nuorille.

Miten: Kurssi on maksuton ja se suoritetaan katsomalla valmiiksi nauhoitettuja videoluentoja, vastaamalla kyselyihin sekä osallistumalla verkkokeskusteluihin. Et tarvitse mitään pohjatietoja, ja myös suomenkieliset tekstitykset näyttäisivät olevan saatavilla.

Introduction to Self-Determination Theory

Mitä: Rochesterin yliopiston kurssilla opit kaiken mahdollisen sisäisestä motivaatiosta. Kurssin vetäjänä on toinen sisäistä motivaatiota koskevan itsemääräämisteorian kehittäjistä, professori Richard Ryan. Kurssi esittelee kattavasti teorian pohjalla olevaa tutkimusta. Lisäksi käydään läpi teorian soveltamista käytännössä, kuten urheilussa, terveydenhuollossa, koulutuksessa ja vanhemmuudessa.

Miten: Kurssi koostuu ennakkoon nauhoitetuista videoluennoista, luettavasta materiaalista ja kurssikyselyistä. Suosittelen kurssia etenkin oppimisen, valmennuksen ja terveydenhoitoalan ammattilaisille, miksei myös muille aiheesta kiinnostuneille. Vain kuunteluversio on ilmainen.

The Science of Everyday Thinking

Mitä: Queenslandin yliopiston kurssilla tutustut ajattelun psykologiaan ja yleisimpiin syihin, miksi joskus erehdymme tai teemme huonoja valintoja. Kurssi on todella laaja ja kattaa eri ajattelun alueita oppimisesta muistiin ja yliluonnolliseen ajatteluun. Kurssia varten on myös haastateltu monia alansa huippututkijoita, kuten Elisabet Loftusta ja Daniel Kahnemania.

Miten: Kurssi on toteutettu valmiiksi nauhotettuina videoluentoina. Et tarvitse aiempaa tietoa psykologiasta, mutta englantia on toki hyvä osata, sillä suomenkielisiä tekstityksiä ei ole saatavilla. Tehtävät ovat quizz-tyyppisiä kokeita ja keskustelutehtäviä. Vain kuunteluversio kurssista on maksuton.

Tekoälyn perusteet

Mitä: Tällä Helsingin yliopiston kurssilla opit perusasiat tekoälystä – mitä se on, mitä se ei ole, ja kuinka se vaikuttaa arkeemme tälläkin hetkellä. Kurssi on yleissivistävä ja sopii lähes kaikille aiemmasta opiskelutaustasta riippumatta. Sillä ei siis esimerkiksi tarvitse ymmärtää mitään ohjelmoinnista.

Miten: Kurssi koostuu tekstiaineistoista ja kirjallisista pohdintatehtävistä. Omien palautusten lisäksi kurssilla vertaisarvioidaan muiden tehtäviä. Kurssista saa 2 (mielestäni kohtalaisen helppoa) opintopistettä, jotka voi halutessaan hyväksilukea osaksi muita opintoja.

Mindshift

Mitä: Tällä jatkokurssilla opitaan lisää oppimisesta Barbaba Oakleyn johdolla. Teemana ovat tällä kertaa oppimisen esteet ja niiden ylittäminen. Kurssilla käsitellään esimerkiksi aikaansaamista ja motivaatiota sekä kumotaan lisää oppimiseen liittyviä myyttejä kannustavalla ja innostavalla otteella.

Miten: Kurssi on maksuton ja se suoritetaan katsomalla valmiiksi nauhoitettuja videoluentoja, vastaamalla kyselyihin sekä osallistumalla verkkokeskusteluihin. Suosittelen kurssin suorittamista Learning How to Learn -kurssin jälkeen.

Iloa opiskeluun! Jos olet ensimmäistä kertaa opiskelemassa verkkokurssilla, sinua saattaisi kiinnostaa myös tämän postauksen sisältö.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s