Puhelinta, opiskelua ja keskittymistä pidetään yleensä mahdottomana yhtälönä, ja niinhän se usein onkin. Tiedetään esimerkiksi, että…

Jos sinusta tuntuu, että pystyt kokonaan luopumaan älypuhelimesta, niin hieno juttu!

Puhelin on kuitenkin muodostunut niin kiinteäksi osaksi arkeamme, että siitä luopuminen voi olla hankalaa jo ihan käytännön syistä. Realistisempi vaihtoehto luopumiselle voikin olla, että opettelemme fiksumpia tapoja käyttää puhelinta.

Tähän juttuun olen silti kerännyt 5 tapaa, joilla älypuhelinta voi käyttää viisaammin oman opiskelun ja aikaansaamisen tukena.

Kannattaa muistaa, että kuten ihan minkä tahansa uuden rutiinin opettelu, näidenkin ottaminen tavaksi vaatii hiukan aikaa ja vaivaa. Olen itsekin vielä puolitiessä esimerkiksi sellaisten tavoitteiden kanssa kuin sähköpostin ja sometilien turhan tarkistelemisen tai puhelimen ilta-aikaisen käytön vähentäminen. Toisaalta olen onnistunut parin viime vuoden aikana karsimaan muutamia kaikkein haitallisimpia tapoja ja korvaamaan niitä paremmilla.

Suosittelenkin, ettet lataa heti ihan jokaista mainitsemaani appia puhelimeen, vaan valitset yhden ja päätät, milloin ja missä tarkoituksessa aiot käyttää sitä. Jos huomaat, että siitä on hyötyä, ja käytöstä tulee rutiini, voit sitten laajentaa kokeilujasi johonkin uuteen.

Jokaisen kohdan yhteydessä olen maininnut myös vaihtoehtoisen, puhelimettoman tavan saman asian tekemiseen. Lisäksi lopusta löytyy vinkkejä niille, joiden täytyisi oikeasti myös saada vähennettyä puhelimen käyttöään.

1: Tehtävälistojen tekeminen

Puhelimiin on saatavilla lukemattomia sovelluksia, joilla itselleen voi laatia tehtävälistoja ja seurata niiden toteutumista. Tehtävälistojen tekeminen on hyödyllistä muun muassa siksi, että se vähentää työmuistin kuormitusta. Tavoitteiden edistymisen seuraaminen on lisäksi tutkimusten mukaan tehokas tapa edistää todennäköisyyttä, jolla myös onnistumme niissä.

Yksinkertaisimmillaan tehtävälistojen tekeminen onnistuu ihan millä tahansa puhelimeen ladattavalla tai siihen valmiiksi asennetulla muistio-sovelluksella. Itse teen listan viikkotavoitteista puhelimen muistiolla, johon muutenkin jatkuvasti kirjoittelen kaikenlaista mieleen pälkähtävää.

Myös pelkästään tehtävälistojen tekemiseen ja seuraamiseen tarkoitettuja sovelluksia on useita. Esimerkiksi Todoist-sovelluksessa voi paitsi pitää kirjaa tehtävistä niin myös jakaa niitä eri projekteihin ja järjestää tehtäviä tärkeysjärjestyksen mukaan.

Entä jos kaipaa jotain vähän päheämpää? Saatavilla on myös sovelluksia, joissa tehtäviä tekemällä voi kehittää omaa roolipelihahmoa, esimerkiksi Do It Now.

Tehtävälistoja voi tietysti laatia mainiosti myös paperille. Puhelimessa ne kuitenkin kulkevat helposti mukana, minne menetkin. Puhelimeen voi lisätä myös muistutuksia sellaisista tehtävistä, jotka pelkää unohtavansa.

Lue myös: Hyvän tavoitteen anatomia

2: Aikaansaaminen

Tehtävälistan tekeminen on toki yksi askel kohti haluttua tavoitetta, mutta oikeasti vaikeudet yleensä alkavat vasta siinä vaiheessa, kun pitäisi aloittaa. Silloin moni tarttu puhelimeensa ja alkaa prokrastinoida vaikka selaamalla Pinterestiä tai kissavideoita Youtubesta (juu, tätä tapahtuu minulle yhtenään).

Puhelimen voi kuitenkin valjastaa keskittymisen vihollisesta myös aikaansaamisen apuvälineeksi.

Pomodoro-tekniikkaan perustuvat keskittymissovellukset voivat auttaa pääsemään opiskelussa tai työnteossa alkuun. Ne ovat pelastaneet lukemattomia opinnäytetöitä. Lisäksi niiden avulla voi saada purettua sinänsä pienten mutta kasaantuneiden tehtävien listaa, kuten vastattua sähköposteihin.

Hakusanalla ’pomodoro’ löytyy puhelimen sovelluskaupasta niin paljon sovelluksia, että voi iskeä jo valinnanvaikeus. Opiskeluun suosittelen sellaista sovellusta, jossa aikaikkunan voi säätää itse. Kirjoittamisessa tai ymmärrystä ja soveltamista vaativien aiheiden opiskelussa flow-tilaan pääseminen vaatii yleensä 45-60 minuutin jaksojen tekemistä. Jos ongelmana sen sijaan on aloituskynnyksen ylittäminen, voi aikarajaksi asettaa vaikka 15 minuuttia.

Haluatko jotain vähän erilaista? Kokeile Forest-sovellusta, jossa keskittymisen avulla kasvatetaan puita, tai Tidea, jossa Pomodorojen taustalle saa luonnon ääniä ja jolla voi tehdä myös erilaisia rentoutusharjoituksia. Itse käytän Tidea tämän postauksen kirjoittamisen apuna.

Jos kuitenkin haluat kokeilla Pomodoro-tekniikkaa ilman puhelinta, voi samaan tarkoitukseen käyttää myös perinteistä herätyskelloa tai tomaattikelloa, josta tekniikka itse asiassa on saanut nimensä.

Lue myös: Prokrastinaattori 2.0.

3: Uuden oppiminen

Puhelimen avulla voi myös oppia uutta. Esimerkiksi kaikilla suosituilla ulkomaisilla MOOC-kurssien tarjoajilla on myös oma sovellus, jonka kautta opiskelu sujuu vaikka juna- ja bussimatkoilla. Tällaisia ovat esimerkiksi EdX, Coursera ja KhanAcademy.

Lisäksi puhelimeen saa useita sovelluksia, joihin on koottu tietoa itseä kiinnostavista aiheista tai jopa satunnaisia faktoja eri tieteen ja elämän alueilta. Kokeile vaikkapa Curiositya tai Deepstashia.

Kielten opiskeluun tarkoitettuja sovelluksia on niin ikään monia. Suosituimpia niistä lienevät Duolingo ja Memrise.

Minkä tahansa näistä menetelmistä voi tietysti korvata opiskelemalla kirjasta tai käymällä kursseilla.

Lue myös: kannattaako MOOC-opiskelu?

4: Kertaaminen

Haluatko kerrata sanastoa tai painaa mieleen käsitteitä? Tähän tarkoitukseen sopivat mainiosti erilaiset flash cards -sovellukset, kuten Cram tai Quizlet.

Puhelinta voi hyödyntää kertaamisessa muillakin tavoin. Kun esimerkiksi luet kirjasta uuden kappaleen tai istut luennolla, mitä jos tekisit juuri oppimastasi sisällöstä pienen pistarin itsellesi ja tallentaisit sen puhelimeen muistutuksena? Laita muistutus hälyttämään esimerkiksi 2 päivän tai viikon päästä ja tarkista, osaatko vastata itsellesi laatimiisi kysymyksiin.

Flash cardsit tai pistarin itselleen voi toki laatia myös perinteiseen tapaan paperilla ja kynällä.

Lue myös: 5 x miten opit paremmin luennolla

5: Rauhoittuminen

Puhelimiin saa myös monia sovelluksia, jotka auttavat rauhoittumaan ja rentoutumaan.

Kokeile esimerkiksi appeja, jotka soittavat luonnon ääniä kuten aaltojen loisketta tai metsän huminaa. Luontoäänten kuunteleminen on joidenkin tutkimusten perusteella yhteydessä stressin vähentymiseen.

Lisäksi saatavilla on lukuisia sovelluksia, joiden avulla voi harjoitella tietoisuustaitoja eli mindfulnessia. Tietoisuustaitojen harjoittelun on todettu monissa tutkimuksissa vähentävän stressioireita. Kokeile vaikkapa suomalaista Oivamieli-sovellusta.

Joidenkin uusien tutkimusten perusteella myös pelaaminen saattaa auttaa lievittämään stressiä. Kannattaa tietysti olla varovainen, ettei pelailu lipsahda prokrastinaation puolelle.

Rentoutumaan voi toki lähteä myös mindfulness-kurssille tai vaikkapa metsäkävelylle.

5 + 1:

Jos sinun kuitenkin on mahdoton pitää näppejä ja ajatuksia erossa puhelimesta silloin kun pitäisi keskittyä opiskeluun tai työntekoon, kokeile näitä:

  • Pidä puhelin poissa näkyvistä. Jo pelkästän puhelimen näkeminen voi saada huomion siirtymään siihen ja haitata keskittymistä. Jos oma tahdonvoima ei riitä, pyydä vaikka opettajaa tai kaveria ottamaan puhelin talteen määräajaksi.
  • Asenna puhelimeen sovellus, joka estää tiettyjen sovellusten tai sivujen käytön. Hae sovelluskaupasta hakusanalla app block.
  • Poista väliaikaisesti tai pysyvästi sovellukset, jotka vievät eniten huomiotasi. Voit aluksi kokeilla esimerkiksi poistaa sovellukset kahdeksan ja neljän väliseksi ajaksi. Tämä nostaa kynnystä avata sovellus, sillä joudut aina asentamaan sen uudelleen! Jos sinusta alkaa tuntua, että pärjäät ilman sovellusta, voit tietysti poistaa sen kokonaan. Itse käytän sovellusten väliaikaista poistamista paljon, ja se toimii minulla mainiosti.
  • Yritä välttää puhelimen käyttöä tuntia ennen nukkumaanmenoa. Mutta jos sinun on pakko katsoa puhelinta illalla vaikka laittaaksesi herätyskellon päälle tai kuunnellaksesi äänikirjaa, asenna puhelimeen sinivalosuodatin, joka suodattaa pois osan unen laatua haittaavasta valosta. Suodattimen voi laittaa joissakin uusissa malleissa päälle puhelimen omista asetuksista tai ladata sovelluskaupan kautta.

Kokeilitko jotakin tässä mainituista sovelluksista tai tavoista vähentää puhelimella roikkumista? Tai onko sinulla jokin hyvä vinkki jaettavaksi omasta takaa? Kerro lisää kommenteissa. ❤

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s