Miksi rakastan MOOC-opiskelua?

MOOC tarkoittaa massiivista, avointa verkkokurssia. Nimensä mukaisesti MOOC-opinnot ovat siis verkossa järjestettäviä ja laajalle yleisölle suunnattuja opintoja. Mutta kenen kannattaa opiskella MOOC-muodossa ja miksi itse olen hurahtanut niihin?

Innostuin MOOC-opinnoista yliopistosta valmistumisen jälkeen. Huomasin, etteivät tutkintovuoteni valmistaneet minua kaikkiin työelämän haasteisiin – psykologina voi työskennellä niin monella alueella, että tietämys on kyllä laajaa mutta väistämättä hieman pintapuolista. Ala myös kehittyy jatkuvasti ja sillä onkin välttämätöntä kouluttautua jatkuvasti.Vastavalmistuneena rahaa kalliisiin koulutuksiin ei kuitenkaan ollut, joten etsin tietoa netistä ja päädyin ulkomaisten yliopistojen verkkokursseja tarjoavalle Coursera-sivustolle.

Yleensä MOOC-opiskelu on ilmaista tai vähintäänkin kursseille voi osallistua maksutta kuunteluoppilaana. Useimmiten MOOC-opintoja järjestävät korkeakoulut, jotka muutenkin tarjoavat alan opetusta.

Tyypillisin opetusmuoto MOOCeissa ovat videomuotoiset luennot. Niiden lisäksi kurssit voivat sisältää esimerkiksi kokeita, kurssikirjallisuuteen perehtymistä, harjoitustöitä, palautteen antamista kurssitovereille ja keskustelutehtähtäviä. Toiset kurssit voi suorittaa omatahtisesti, osa taas edellyttää tehtävien palauttamista ennalta määrätyssä aikataulussa.

Itse hurahdin MOOC-opiskeluun heti ensi kokeilusta – ja jäin sille tielleni. Sittemmin olen suorittanut MOOC-kursseja myös monista muista kuin suoraan työhöni liittyvistä aiheista – usein ihan vain oppimisen ilosta.

Suomenkielisiä MOOC-opintoja on toistaiseksi tarjolla lähinnä tietojenkäsittelytieteen alalta, mutta maailmalla niiden tarjonta on suorastaan ylitsepursuavaa. Huippukorkeakoulujen MOOCeja on koottu esimerkiksi Coursera– ja EdX-sivustoille; molemmat saa myös appina puhelimeen.

Täältä löydät myös suosittelemani 5 MOOC-kurssia: Parhaat verkkokurssit itsensä kehittämiseen

Missä tilanteissa MOOC-opintoja sitten kannattaa harkita? Jos kiinnostuit, jatka lukemista!

Pohditko alanvaihtoa?

MOOCit ovat loistava tapa tutustua eri opiskelualoihin. Sen lisäksi, että MOOC-kursseilla voi tunnustella alojen kiinnostavuutta ja sopivuutta itselle, niiltä voi saada myös tarvittavaa lisäitseluottamusta alanvaihtosuunnitelmien toteuttamiseen!

Pyritkö kehittymään ammatillisesti?

Tarvitsetko uusia taitoja työssäsi? MOOCien avulla on mahdollista opiskella melkein mitä tahansa markkinoinnista ohjelmointiin. Johdantokurssien lisäksi MOOCit voivat tarjota myös hyvin edistynyttä ja syventävää tietoa, joten ne sopivat erinomaisesti oman ammatillisen osaamisen päivittämiseen.

Haluatko oppia kieliä?

Maailmalla MOOCeja on tarjolla monilla kielillä, pääosin kuitenkin englanniksi. Jo opiskelu itsessään voikin kehittää kielitaitoa ja kartuttaa alan sanastoa. MOOCit sopivat kuitenkin mainiosti myös kielten oppimiseen. Itse olen opiskellut MOOC-muodossa esimerkiksi englannin puhe- ja kirjoitusviestintää. Tarjolla on myös eri kielten alkeiskursseja.

Haluatko opiskella vapaa-ajalla?

MOOCit ovat mainio ja joustava tapa opiskella myös oppimisen ilosta ja uteliaisuudesta. Television avaamisen sijasta voi katsella kurssivideoita ja luentoa voi kuunnella vaikka lenkillä. Uusiin asioihin syventyminen pitää mielen virkeänä ja tuo onnistumisen kokemuksia.

Lopuksi

MOOCit ovat siis mitä varteenotettavin opiskelun muoto monessa eri tilanteessa, tässä vain joitakin mainitakseni!

Toki MOOC-opintoja harkitsevan kannattaa ottaa huomioon samat seikat kuin kenen tahansa, joka suunnittelee itsenäistä opiskelua tai opiskelua työn ohessa. Suurin osa MOOC-opinnoista on toteutettu videoluentoina, ja myös luento-oppimiseen liittyy omat haasteensa. Ei kannata esimerkiksi olettaa, että luentojen sisältö vain imeytyy kuuntelemalla päähän, vaan keskittyä asiaan ja tehdä kunnon muistiinpanot.

Koska MOOC-kursseille ilmoittautuminen on niin helppoa, myös niiden keskeyttämisprosentti on korkea. Minulla esimerkiksi on paha tapa haalia korillinen kiinnostavia MOOC-kursseja, joista sitten saan saatettua loppuun ehkä viidesosan.

Onkin tärkeää jo ennakkoon miettiä, mitä tavoitteita sinulla on opiskelulle ja miten saat aikasi riittämään. Motivoitumista opiskeluun voi edistää, jos pääset heti soveltamaan opittua työssäsi tai voit keskustella jonkun kanssa oppimastasi.

Viimeiseksi vinkkaan sinulle vielä kaikkien aikojen MOOC-suosikkini! University of California San Diegon ja McMaster Universityn jo melkein klassikon aseman saavuttaneelta Learning How to Learn -kurssilta saa välineitä esimerkiksi tuloksellisempaan MOOC-opiskeluun. 🙂

Oletko opiskellut MOOC-kursseilla? Millainen kokemus se oli? Onko sinulla suosikkikurssia, jota haluaisit suositella muillekin?

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s